... I Enjoyed My Industrial Training 1 ...



Assalamualaikum kepada awak yang baru nak khusyuk membaca blog saya nie... Apa khabar awak?? Hihi... Hurm, apa motif gambar di atas tue? Hah, tau x kat mana tempatnya? haha... tue la Westin Langkawi ...! WOW !!! Oooppss, sorry sy tgh syok sendiri... sy bru je lpas praktikal kat situ. Tau x mcm mana sy boleh dapat bt training kat situ? Itu adalah disebabkan abg sepupu saya,
Eddei Affandi - abg kpd sepupu baikku a.k.a my bestfriend. Susah ooo nk msuk situ memandangkan aku pun speaking 50-50 je... hihi, terima kasih kpd abg Eddie yer. Ok, jom ke cerita lain. Eh, still lg dlm topik praktikal sy lorh, hahaha.... sy praktikal kt Westin, 4 bulan... dpt masuk 2 department je, ok... sy x kisah pun, ttp memandangkan sy lebih minat kepada kitchen, so I asked my training manager to stay in the main kitchen and no need to go to Housekeeping Department... hahaha, ok x ak speaking? jgn main-main, kt westin ... kebanyakan guest semuanya foreigner je, fuhh... huru hara la aku, tp ok je... ak boleh je communicate dgn guest kt sana. Tgk nie --->


Tide Restaurant... pemandangan sangat la chantek ! Saya x berpeluang ke situ,  kwn sy ckp kitchennya sgt la sempit, kalau org y saiznya mcm sy? Mmg sesak la kan?
Seasonal Taste Restaurant... mmg terbaik ! Sebulan sy jaga restoran nie, hihi... x laa, sebulan sy jg buffet breakfast laa... mcm2 sy belajar, benda pling lama sy nak pick up bila nak flip telur and pakej dy xnk telur kuning pecah. Hah, mcm mana tue? Anda sudah bersedia? Hihi... mcm mana kalau telur tue gred rendah? Mmg x la kan nk perfect? Malu doe bila flip telur tue x flip, malu doe ble flip telur tue x berlipat... da la guest tengah tengok. Apa la nasib aku kn? Xpe, da boleh buat da pun sekarang dengan nasihat Chef Farehan - Paan... 
Thank you, x lama lagi da nak jd suami org... Tahniah, Paan !
Breeze Lounge... berada di tingkat atas, bila korang ada kat situ dpt la tgk pemandangan Andaman Sea... Fuyoo!!!
Tau x kat mana nie? Nie dekat Splash Poolbar... mmg cantik pemandangan dia kan? Tapi kat situ ada arak laa... boleh tengok je, x boleh dekat ok? I am Muslim...
Nie pulak Float, sini private dining... mmg jauh la nak ke sana. Kesian laa dekat staff yang incharge situ... Apa-apa pun diaorg mmg terbaikKKK !
Yang nie kami panggil Anjung Damai. Saya tak pernah jejak ke situ. Rugi laa... nk buat mcm mana dah x terlibat. Kalau terlibat, sy xkn lepaskan peluang. Saya nk cuba semua.
Nampak x Westin Langkawi kat mana? Kat pekan kuah la... perasan x loghat saya? Saya orang Kedah, Langkawi mariii... hihi, Westin nie memang menjadi tarikan guest sbb dekat dgn pekan... even dekat sekalipun, kawasan dia xde la mengalami gangguan bunyi macam kat KL sana... resortnya kat dalam hutan, so jauh la daripada hiruk pikuk pekan kuah.
Ini pulak standard uniform yang saya kena follow masa berada di dalam kitchen. Saya bangga dapat pakai pakaian chef. Banyak yang kata kebanyakannya lelaki je yang layak jadi chef, ya... saya setuju. Perempuan tidak digalakkan becoz kerja seorang chef sangat berat jika hotel tersebut kucar-kacir... kalau sistem dia ok, ok la untuk kita bekerja... if sistem pun down, say bye laa... So, jgn laa jeles kpd para lelaki y bergelar chef tue. Nak tau x Executive Chef Westin Langkawi??? Nah, tgk nie,
Copy + Pate = Executive Chef, Chandran Narayanan leads the culinary team at The Westin Langkawi Resort & Spa. Hailing from Sarawak, Chef Chandran has worked his way up the ladder starting with the Holiday Inn Group before moving on to Hilton Kuching where he continued to succeed for the next decade. This led to another significant milestone in his career, when he moved to Brunei to head the team for all regal functions and events within royal families. In 2001, Chef Chandran moved back to the legendary island of Langkawi where he continued to gain valuable experiences on his gastronomic journey before settling with the culinary team at the Westin Langkawi Resort & Spa. An extremely passionate individual, Chef Chandran continues to thrive in a challenging culinary environment, surpassing expectations time and time again.


MY TASKS IN THE MAIN KITCHEN







Apa yang menyeronokkan bila dok dengan Production Kitchen, time jaga buffet kat poolside laa... it's awesome ! Barzilian BBQ paling best.
Tengok nie... fuhh! Sapa y LI kt westin mmg terbaik laa. Untung sangat-sangat. Tempat tinggal selesa even bilik kecikk... bilik ada air cond & bilik air ada heater. Nak apa lg? Cubalah nasib di Westin.













Anneyo! Do come again. XoXo

No comments:

Post a Comment


All Right Reserved. Copyright. Raudzah's Blog